והפעם אחד על אחד עם שחר בן צבי, מפתח אתרים מנוסה ואחד המומחים המובילים בארץ בתחום של נגישות אתרים. בשיחה עם שחר הוא עושה קצת סדר בענייני ההנגשה, על רקע השינויים האחרונים שחלו בחוק ובכלל. שווה קריאה!
שלום שחר, אשמח שנתחיל מקצת פרטים עליך, ספר קצת שנכיר 🙂
בשנה הראשונה לאחר נישואי לנילי ולהולדת ביתי הבכורה, הסיטואציה בה יוצא מאוד מוקדם וחוזר מאוחר מאוד ובעצם מפספס את כל הזמן עם הילדה היתה מאוד קשה עבורי, בשלב זה החלטתי שאני עובר להיות עצמאי במטרה להיות יותר עם המשפחה.
אני בן 36 נשוי באושר לנילי, יש לנו שלושה ילדים מדהימים (ברור שאני משוחד), מאמין בכנות ויושרה ומקצועיות, ואלו ערכים שמלווים אותי מתחילת דרכי המקצועית.
אז כמה שנים אתה עוסק בפיתוח ואיך הגעת לתחום?
התחלתי לעבוד בפיתוח בשנת 2009, בעבודות הראשונות שלי עסקתי בעיקר בעיבוד מידע ויצירת גרפים מתקדמים, אבל הרגשתי שאני לא מצליח למצות את הפוטנציאל שלי והחלטתי להתחיל לעסוק בפיתוח אתרים, הדינמיות של עולם האינטרנט והויזואליות העשירה משכו אותי מאוד, הרגשתי שהגעתי לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.
החלטתי להתמקצע בפיתוח Front End ויצירת ויזואליות מתקדמת, איכותית, נוחה ויפה. ככל שהשנים עברו התווספו עוד אפשרויות עיצוביות, ספריות קוד ואתגרים חדשים עם כניסתם של טאבלטים ומכשירי הטלפון, הן ויזואלית הן פונקציונאלית.
ומתי התחיל הרומן עם הנושא של הנגשת אתרים?
בין לקוחותיי חברות לבניית אתרים, אלו פנו אלי שבנוסף לשירותי הפיתוח שלי אספק להן גם שירות הנגשת אתרים. זה היה בסוף 2015, בשלב זה לא היה מספיק מידע כיצד להתמודד עם חוק הנגישות בשפה העברית בדגש על הנחיות החוק הישראלי, אז התיישבתי ללמוד את הנחיות ה WCAG 2.0 עליהן החוק הישראלי מתבסס.
הנחיות הנגישות נראו לי מוזרות ומיותרות, במטרה להבין את ההיגיון בהנחיות החלטתי לשנות גישה ולנסות להשתמש באתרים בדומה לאופן בו בעלי המוגבלויות עושים שימוש (מוטורית, ראייתית, שמיעתית), התנסות זו גרמה לי להבין את חשיבות וההיגיון של הנחיות הנגישות.
מה דעתך על החוק הזה ובעיקר על ההקלות בחוק שהוכרזו לאחרונה?
חוק נגישות אתרי אינטרנט בבסיסו נכון וצודק, חלק מההקלות הן מבורכות ביותר אך לא כולן. אסביר: ההחלטה להעניק פטור אוטומטי עד אוקטובר 2020 ע"ב מבחן הכנסה נועד להקל על בעלי העסקים הקטנים מתוך הבנה שמחיר הנגשת אתר היום יכול לעלות כמו האתר עצמו ואף לעבור את עלות הקמתו. כמו כן, ההבנה כי קצב התקדמות הטכנולוגיה וההכרה כי נגישות באינטרנט הינה מצרך צריכה בסיסי – תשתיות וטכנולוגיות ישתפרו ועלות הנגשה בעתיד תהיה קטנה הרבה יותר.
מאידך, ההחלטה לפטור רשויות ציבוריות מביצוע התאמות נגישות בסרטוני וידאו באופן כמעט גורף היא צעד מקומם.
לעניות דעתי המחוקק חטא בהנחיות החוק, בטיוטה ובאופן יישומו מספר פעמים.
מן הראוי שהמדינה הייתה עושה עבודת הכנה יעילה יותר. בשלב ראשון היה צורך לחייב רק את המוסדות הציבוריים אשר חייבים בנגישות באופן מלא, עוצרים ומסיקים מסקנות, מבינים את הקשיים והפערים הרבים שנוצרו עקב החוק לפני החלתו על כלל ציבורי בעלי העסקים.
בנוסף המחוקק אינו סיפק מרכז ידע בנושא חוק הנגישות ו/או כמות מספקת של מידע איכותי כיצד להתמודד עם הנחיות החוק אותו קבע, ונוצר מצב של חוסר אונים בקרב אוכלוסייה רבה של מפתחים, בעלי עסקים וחברות פיתוח.
האגף בנציבות אשר אחראי על מתן תשובות אינו גדול מספיק ותלוי בעיקר בעו"ד בודד אשר צריך לספק ונוצר מצב של המתנה של חודשים עד לקבלת תשובות על פניות בבקשה להבהרות בסוגיות הרבות שעלו מהשטח (חשוב לציין כי הנציבות היא הגורם הרשמי אשר רשאי לתת תשובות בנושא חוק הנגישות).
עד כמה, אם אפשר להעריך, יש בכלל מודעות לנושא הזה בקרב בעלי אתרים ומתעניינים?
להערכתי רוב בעלי האתרים שמעו על חוק הנגישות אך אינם מבינים מה הוא אומר, כאשר עיקר התאמות הנגישות נעשות "מאחורי הקלעים" וברמת הקוד, לאדם ללא מוגבלות אשר לא התמודד אי פעם עם קשיי ראייה / שמיעה / מוטוריקה, קשה יותר להבין את מהות החוק.
האם הנגשה יכול להתאים גם לעסק קטן מבחינת עלויות?
בהחלט כן, ניתן לבצע התאמות נגישות לתשתית של אתרים בעלויות שמתאימות גם לעסקים קטנים, אך לעיתים עקב תשתיות ישנות או כאלו שמשתמשות ברכיבים אשר אינם נגישים יש צורך לבנות אתר חדש או להחליף רכיבי קוד, זוהי הזדמנות טובה לבעל האתר לשפר את נראות האתר, תוכן האתר, פונקציונאליות האתר וכמובן את איכות ה- SEO של האתר ותכניו.
בעל עסק צריך להביט על הנושא בצורה חיובית מתוך הבנה שביצוע התאמות נגישות באתר מגדיל את פוטנציאל חשיפת בית העסק, שירותיו ומוצריו לאוכלוסייה המונה כ 15% ממשתמשי האינטרנט שעד כה ככל הנראה לא הצליחו להיחשף למידע זה.
מה לדעתך יהיה עם החוק הזה בהמשך, ובכלל עם נושא ההנגשה?
להערכתי חוק נגישות אתרי אינטרנט ימשיך להתפתח ולהשתנות עד אוקטובר 2020 וצפויים לקרות מספר דברים, להלן חלק מהם:
- לאחרונה יצאה הודעה כי בעתיד הקרוב יהיו הנחיות ותקנות חדשות בנושא הנגשת מסמכים.
- ייתכן ויחליטו ליישם את הנחיות WCAG 2.1 אשר מתייחסות רבות לנגישות במכשירי סלולר.
- מבחינה משפטית בטוח ויהיו ניסיונות סחיטה ואיומי תביעה, כמו כן יהיו תקדימים משפטיים בהתייחסות לשאלה מי הם החייבים בחוק.
- ימים יגידו האם הנציבות אכן תממש את האפשרות לחייב בצו בעלי עסקים וגופים ציבוריים לבצע התאמות נגישות או לשאת בקנסות כבדים ואף דין פלילי וקנסות אישיים לנושאי משרה בתאגידים.
האם הנגשה באינטרנט על פי חוק זה משהו שייחודי לישראל, למיטב ידיעתך?
מדינת ישראל אינה המדינה היחידה בעולם שחוקקה חוקים ותקנות נגישות המבוססים ע"ב הנחיות WCAG 2.0, בארה"ב ניתן למצוא את תקנה 508, אך תקנה זו מחייבת רק גופים שרוצים להיות בקשר מסחרי עם ממשל ארה"ב, ותקנה זו אינה כוללת חובת הנגשה של מסמכים.
מדינת ישראל מובילה עולמית בנושא הנגשת אתרי אינטרנט ויישומים והיחידה בעולם שאימצה באופן מחייב וגורף את תקן הנגישות בעזרת חקיקה מחייבת.
דברים נוספים שתרצה לחלוק עם הציבור?
דעו את הזכויות שלכם אך גם את החובות שלכם:
- חובת נגישות האתר היא של בעל האתר ו/או מפעיליו בלבד.
- התקנת תוסף נגישות בלבד אינה מנגישה את האתר עפ"י חוק.
- ישנה חובת הודעה מוקדמת של 60 יום לבעלי האתר לפני הגשת תביעה בגין פערי נגישות.
- בעלי אינטרסים החלו לשלוח מכתבי התראות ואיומים לפני הגשת תביעה ו/או נסיונות סחיטה, זכרו שאולי אתם זכאים לפטור אוטומטי כחלק מחוק הנגישות ואף יש לכם 60 ימים לביצוע תיקונים והתאמות.
במקרים ואתם עומדים בפני פיתוח של אתר חדש ואתם רוצים או מחויבים להנגיש את האתר, וודאו כי סעיף זה קיים בהסכם העבודה – זוהי אחריותכם הבלעדית.
במקרים בהם שילמת על ביצוע התאמות נגישות – אני מציע לבחון ע"י גורם נוסף חיצוני את רמת תקינות ואיכות ביצוע התאמות נגישות התשתית לעמידה בחוק הנגישות
אני מזמין אתכם לבדיקת נגישות בסיסית וקבלת הערכה ראשונית של נגישות תשתית אתרכם בחינם וללא עלות או התחייבות.
שחר בן צבי – האיש המנגיש
נגישות אתרי אינטרנט
0528-385038
https://www.aisrael.co.il/
היו חברתיים!
אהבתם? במידה ותירצו לקבל ממני עדכונים עתידיים ישירות לפיד שלכם אתם מוזמנים לעשות לי לייק בפייסבוק או לעקוב אחריי בגוגל+. נשתמע!
[contact-form-7]The post אחד על אחד עם שחר בן צבי appeared first on דניאל זריהן.