בניגוד למקצועות מסוימים בהם אפשר "ללכת לפי הספר", להיות טוב ולהצליח רק על סמך מילוי ההוראות באופן מדויק ובתוספת מוסר עבודה גבוה, בתחום קידום האתרים הכישורים שנדרשים לא תמיד ברורים למי שלא מגיע מהתחום.
יש לכך כמה סיבות טובות:
- מדובר בתחום ספקולטיבי שאין בו ספר הוראות מוסכם
- שינויים רבים שגוגל מבצעת מונעים מצב של שגרה של ממש
- רמת תחרות גבוהה מאוד כמעט בכל תחום
- ישנן הרבה הסחות דעת ו"הנפצות"
- ההצלחה תלויה מאוד ברשת הקשרים (והקישורים) שאתם בונים (עזור לי ועזור לך)
אבל גם אם מדובר בתחום שלפעמיים רב בו הנסתר על הגלוי, כן ישנם עקרונות שכדאי לאמץ אם רוצים להיות מקדמי אתרים טובים יותר שהלקוחות יכולים לסמוך עליהם.
1. להיות סקרן לידע
לקידום אתרים אמנם אין ספר הוראות, אבל כן יש גישות שונות שכדאי להכיר וזה דורש לא מעט השקעת זמן והתעמקות גם בזמן שאתם לא עובדים על אתר באופן ספציפי.
לכן, עדיף שתהיה לכם סקרנות טבעית, ואם אתם מסוגי האנשים שמסמנים מאמרים ומדפיסים אותם, או קוראים אותם בטאבלט לפני השינה, סימן שאתם בדרך הנכונה…
קידום אתרים הוא גם תחום שאפשר להגיע אליו מתחומים אחרים (וגם ההפך), ולכן ידע שתצטברו מתחומים קרובים אחרים כמו למשל שיווק בפייסבוק, קמפיינים באינטרנט או אפילו תכנות יוכלו לעזור לכם.
2. לקרוא Case Studies
בתחום קידום האתרים ובעצם ברוב תחומי השיווק ישנו תחום שלם של Case Studies (תיאורי מקרה או מקרי בוחן).
בתיאורי מקרה בדרך כלל מתארים כיצד מנסים לפתור בעיה מסוימת באמצעות פעולות שונות ומה הייתה התוצאה. לרוב מרחיבים גם על נקודות של פריצת דרך או נקודות של קושי שלא תמיד היה אפשר לפתור אותן בפעם הראשונה.
כמה תיאורי מקרה נפוצים:
- העלאת כמות הכניסות או ההמרות לאתר מסוים
- חילוץ של אתר שנפגע מאלגוריתם מסוים
- יצירת "ניסוי בגוגל". לדוגמה, האם יש קשר בין אחוז הלחיצות על אתרים מסוימים ובין הדירוגים "האבסולוטיים שלהם.
תיאורי מקרים רבים מתוארים באינטרנט, בעיקר בבלוגים של מקדמי אתרים, אבל יש גם כנסים שאפשר לבקר בהם בארץ ובחו"ל. בארץ למשל יש את כנס Next Case שכולו מבוסס על מקרי בוחן אמיתיים של משווקים בתחומים שונים.
3. ללמוד גם מהכישלונות וההצלחות שלכם
לצד Case Studies של אחרים שכבודם במקומם מונח, חשוב בעיקר ללמוד מהכשלונות וההצלחות שלכם. לדוגמה, אם ניגשתם לשני פרויקטים דומים בגישה דומה ובכל זאת אחד הצליח הרבה יותר מהשני, סימן שיש פה אלמנט שחסר ודורש התייחסות ספציפית יותר – בין אם זה שוק שמתנהג אחרת, אתר בעל אופי שונה או כל דבר אחר.
וכמובן שישנן גם הצלחות, חלקן הן באמת תוצאה של עבודה קשה, אבל חלקן עלולות להפתיע אתכם ולתת לכם תובנות חדשות שיעזרו לכם לקדם גם אתרים אחרים בצורה אפקטיבית או מהירה יותר.
זו גם הסיבה שבגללה כדאי מאוד לתעד את מה שאתם עושים, לא רק עבור הלקוחות שלכם, אלא גם עבור עצמכם, ואפילו רק אם התחלתם בתחום ובסך הכול בניתם כמה אתרי פיילוט.
4. לא להפסיק ללמוד
להיות סקרן לידע זה לא מספיק לידע.
לכולנו קל מאוד לשקוע כל כך בעבודה השוטפת עד שאנחנו שוכחים להתעדכן בחידושים האחרונים בתחום. לכל אחד יש את הבלוגים והאתרים שהוא אוהב את הגישה והסגנון שלהם. אם הייתי צריך לחלק אותם לכמה קטגוריות, אז הנה החשובות ביותר:
- הדפים הרשמיים של גוגל, או לחילופין, חשבון הטוויטר של Google SearchLiasion (דני סאליבן, ש"ערק" מ-Searchengine Land).
- אתרי חדשות: יש כמה אתרי חדשות שמתמחים ב-SEO ומנועי חיפוש. השניים הבולטים הם Search Engineland ו- Search Engine Journal.
- בלוגים מתמחים: בלוגים זה עניין של טעם – כל אחד מתחבר לסגנון אחר וגם לאופי תכנים אחר – יש כאלה שיותר צרכני חדשות ויש כאלה יותר מעניין אותם תכלס – מקרי בוחן, טיפים פרקטיים ועוד. המלצה שלי היא לצרוך תכנים גם מבלוגים בארץ וגם מחו"ל – בדרך כלל התכנים מחו"ל יהיו ברמה גבוהה יותר (לא בגלל שישראלים פחות מוכשרים – אלא כי יש הרבה פחות שכותבים ברמה גבוהה).
יחד עם זאת – התכנים בחו"ל בהכרח מתייחסים ל – Google.com, אשר ידוע כי מתנהג אחרת מגוגל ישראל (לפעמים משמעותית אחרת) ולכן זה יותר בעייתי להסיק מהם על מה שעובד בארץ – עם זאת יש כמה בלוגרים ממש מומלצים שכדאי לעקוב אחריהם ונותנים טיפים מעולים בלי קשר. כמה מהמועדפים עליי הם: Brian Dean, Neil Patel (קצת ממוסחר אבל עדיין נותן כמה רעיונות טובים), Cyrus Shepard, Sam Oh מ-Ahrefs ועוד רבים. - ערוצי יוטיוב: אם אתם בעניין של וידאו, גם כאן יש הרבה אופציות טובות – לאלו שהזכרתי יש גם ערוצי יוטיוב טובים ופופולאריים, ויש עוד רבים אחרים. כמו כן, לאחרונה הושק בישראל Youtube Premium המאפשר, בתשלום סמלי – לצרוך תכנים מיוטיוב בלי פרסומות וברקע, כך שהרבה יותר נוח גם להאזין לסרטונים תוך כדי נהיגה או פעולות אחרות. מומלץ בחום.
- רשתות חברתיות: בגלל שאני מבלה בכל מקרה לא מעט זמן בפייסבוק, יוצא שאת רוב העדכונים אני צורך משם. אני חבר לא מעט קבוצות SEO והיתרון בהן שמקבלים גם את הידיעות המעניינות וגם ערך מוסף – דיונים שמתפתחים בעקבות ידיעות אלו.
5. להקים תשתית חזקה של אתרים
קידום אתרים הוא תחום שמבוסס במידה רבה על נפח התשתית שיש לכם וקשרים בין אתרים. לכן, ככל שיהיו לכם יותר אתרים, כך גם עבודת הקידום תהיה קלה יותר. ההמלצה שלי היא שיהיו לכם לפחות כמה אתרים להתחיל איתם לפני שתקבלו לקוחות, אפילו אם תצטרכו להשקיע קצת כסף בשירותי תוכן, עיצוב גרפי וכו'.
די קשה להתחיל תהליך קידום רציני בלי זה, כך שאתם צריכים להיות מוכנים. לחילופין, אפשר גם לקנות אתרים עם בסיס טוב ולשפר אותם.
מלבד קישורים, שהם אולי היתרון הכי ברור של בניית תשתית חזקה, יש לה גם עוד כמה יתרונות נוספים. קיראו עוד על הקמת אתרי תמיכה.
- תכנים – יותר תכנים יביאו לכם יותר זנבות ארוכים ובסופו של דבר יותר לקוחות ממוקדים אותם תוכלו למכור כלידים אם אין לכם סיבה לגייס אותם.
- יותר אפשרויות לבדוק טקטיקות שונות – כשיש לכם הרבה אתרים, ובמיוחד אם הם לא "האתרים הכוכבים" שלכם, אתם יכולים לבצע יותר ניסויים מבלי לחשוש מידו הארוכה של גוגל. רק חשוב שתפרידו אותם פיזית משאר האתרים באמצעות שרתים שונים, רשמי דומיין שונים וכו'.
- פריסה רחבה יותר – הסעיף הזה מתחבר אל הסעיף הקודם:
לכל סקטור של אתרים יש ניואנסים קצת שונים שנובעים מהתאמות של גוגל, אבל גם ממה שמקובל באותו הסקטור. (לדוגמה, אצל בעלי מקצוע יש הקפדה על זנבות ארוכים עם שמות של אזורים או ישובים). אם יהיה לכם ייצוג בכמה סקטורים שונים, תוכלו להתחיל לטפל במגוון רב יותר של אתרי לקוחות.
6. ללמוד לא רק SEO
כמו שכתבתי בהתחלה, עדיף שהסקרנות לידע תהיה מנוצלת לא רק ל-SEO, ויש כמה תחומים שבהם כדאי לכם להתמקד ואפילו לפנות להם זמן נוסף:
קוד
נכון שהיום קל יותר לבנות אתרים מאי פעם, אבל עדיין חובה לדעת את הבסיס של קריאת הקוד כדי ליישם המלצות שונות של גוגל ולהטמיע כלים שונים, על אחת כמה וכמה במערכות קוד פתוח שיש להן תוספים (כגון וורדפרס).
לא תמיד יהיה לכם וובמאסטר שיעשה לכם את כל העבודה, וכבר ראיתי וובמאסטרים שלקח לי שבוע רק להסביר להם איך לאמת אתר ב-Search Console.
אחרים פשוט התעצלו לעשות פעולות בסיסיות כמו למשל הפניות נורמליות. לכן, לפעמיים דווקא כשיש לכם שליטה על דברים שהם מעבר ל-SEO ואתם לא תלויים באדם אחר, יש לכם יתרון.
אגב, זה נכון הן לגבי HTML שהוא לא באמת קוד (יותר שפת סימון) וגם לגבי סקריפטים שונים. כדי לדעת לכל הפחות Javascript ומבנים כללים כמו משתנים, פונקציות ופרמטרים. אתם לא צריכים בדרך כלל לכתוב קוד משל עצמכם, אבל אתם כן צריכים להבין את המבנה של קוד קיים (ה-Syntax) כדי להטמיע אותו ידנית.
כתיבת תוכן
כמו שאתם לא רוצים להיות תלויים בוובמאסטרים, כך לא תרצו להיות תלויים כל הזמן באנשי תוכן. בתחילת הדרך התרכזו בדברים שמעניינים אתכם, כך הכתיבה תזרום יותר. אחרי שיש לכם טיוטה ראשונית, עשו "דאבל צ'ק" דרך קריאה שנייה.
כאן תמצאו את כל המדריכים שלי שיעזרו לכם להשתפר בכתיבת תוכן.
עיצוב
עיצוב הוא משהו קצת יותר בעייתי למי שלא מגיע מהתחום ובטח אם הוא לא רוצה להשקיע בתוכנות יקרות כמו פוטושופ. לכן, עדיף לעבוד עם תבניות שיש להן אפשרויות שונות בלי צורך להתעסק עם קוד. אם אתם עובדים עם וורדפרס, חפשו תבניות RTL פופולאריות בספריה הרשמית וקראו את רשימת התכונות שלהן. (אל תורידו תבניות מכל מיני מקומות מפוקפקים).
לתיקונים קלים אפשר להשתמש בתוכנה כמו Gimp. בעדכונים האחרונים של ווינדוס 10 הצטרפה תוכנת לכידת מסך משופרת בשם Snipping Tool שאפשר להוסיף לה הערות אחרי הצילום.
7.לעשות נטוורקינג כמו שצריך וללכת למקומות הנכונים
נטוורקינג חשוב מאוד עבור כל מי שרוצה לפתח קריירה רצינית, והדבר נכון גם לקידום אתרים.
אין המון מפגשים וכנסים שממוקדים רק בנושא הזה, אבל בהחלט יש כמה חשובים בשנה ומדי פעם גם מפגשים קטנים יותר. לכן, כדאי מאוד לעקוב אחריהם בקבוצות הפייסבוק שכבר הזכרתי.
כמובן שרצוי גם לבדוק כנסים כללים יותר בתחום השיווק. מחיפוש פשוט בגוגל, קיבלתי לא פחות משלוש מודעות ממומנות. אבל לפני שאתם רצים לכל כנס שאתם רואים (שעלות הכניסה אליו יכולה להגיע גם לאלפי שקלים), בדקו את הדברים הבאים:
- מיהם המרצים ומהו הרקע המקצועי שלהם?
- האם מדובר בהרצאות פרקטיות, או כאלו שמדברות על "איך ייראה עולם השיווק ב-2025?".
- איזה גוף או ארגון עומדים מאחורי הכנס?
- האם מדובר בכנס וותיק שיש לו היסטוריה? נסו לבדוק רשמים מכנסים קודמים בבלוגים אובייקטיבים.
8. לפתח קשרים עם קולגות באונליין
מלבד נטוורקינג שבדרך כלל מסתמך על מפגשים מסורתיים פנים מול פנים, אסור לשכוח גם את הידוק הקשרים בערוצי האונליין.
למזלנו, מדובר בחלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת: לדוגמה, החלפת תכנים, פוסטים אורחים או ברטרים באופן כללי. ככל שתפתחו יותר קשרים עם קולגות, אפילו לא אלו שהם מקדמי אתרים פרופר, כך יהיה לכם קל יותר למצוא הזדמנויות או עזרה כשבאמת תצטרכו אותה.
אם אתם נמצאים בקשר עם המון אנשים על בסיס יום יומי ומרגישים שאתם הולכים לאיבוד, אתם יכולים לתייג הודעות ב-Gmail על פי קטגוריות ולהוסיף תיאור לאנשי קשר קיימים אם אין להם אותו כבר בכינוי. (שימו לב ש-Gmail יוצר כברירת מחדל אנשי קשר בצורה אוטומטית).
9. להעביר את הטיפול בבירוקרטיה לגורם מקצועי
במדינה כמו ישראל, התעסקות עם בירוקרטיה יכולה לגזול המון זמן.
מקדמי אתרים עצמאיים עם אנשי עסקים לכל דבר – או לפחות בעיניי, צריכים להיות כאלה. קידום אתרים הוא תחום יזמי שאפשר להרוויח ממנו באמת הרבה כסף.
עסק לקידום אתרים הוא לא עסק מורכב במיוחד, אבל כדאי שתטפלו לפחות ב-Basic כמו למשל לעקוב אחרי ההוצאות שלכם ולדעת מה אפשר לקזז ומה לא.
בשביל זה אתם צריכים יועץ מס או רואה חשבון טוב. אל תשכחו שההוצאות המוכרות משפיעות לא רק על גובה המס שתשלמו למס הכנסה, אלא גם לביטוח לאומי, וכמובן שיש את כל עניין המע"מ (אם אתם לא עוסקים פטורים).
אבל גם אם אתם שכירים או שכירים למחצה, כדאי לכם לבדוק אם לא מגיעות לכם הטבות מס. לדוגמה, יש שכירים שעובדים הרבה מהבית, ויכולים עדיין להפחית את המיסים שהם משלמים באמצעות הכרה בהוצאות כמו עצמאיים.
זה לא אומר שאתם צריכים יועץ עסקי או חברה שתבדוק אם מגיעים לכם החזרי מס תמורת עמלה שמנה, אבל כן חשוב שתעשו שיעורי בית ותקראו כמה מדריכים כדי למלא את הטפסים הרלוונטים.
10.להשתמש באוטומציה וכלים שחוסכים זמן
במרוצת השנים כלי עזר שונים הפכו לכאלו ששום מקדם אתרים לא יכול להסתדר בלעדיהם. הסיבה היא שברגע שאתם מתחילים לעבוד על כמה פרויקטים במקביל ולא משתמשים בכלים האלו, אתם עלולים למצוא את עצמכם מתעסקים יותר בקבצי אקסל מאשר בעבודה השוטפת.
דוגמאות לכלים כאלו:
- בדיקת קישורים
- בדיקת מילות מפתח
- מחקר מתחרים
- מעקב אחרי עדכוני גוגל על גבי דוחות Analytics
- טיפול ברשומות מקומיות
- רעיונות לתכנים
ברוב חבילות הכלים תוכלו למלוא את רוב או כל הפונקציות האלו, כך שלעיתים פשוט השתמשו בכלי שאתם הכי אוהבים את הממשק שלו.
רוב הכלים גם משלבים איזשהו אלמנט של AI אפילו בפונקציות הקלאסיות, כך שאם בעבר היה צריך להזין מילות מפתח או אתרים ידנית, היום אתם יכולים לקבל אותם אוטומטית (למרות שהתמיכה באתרים ישראלים בגוגל ישראל עדיין לא מושלמת בשל השימוש בעברית).
נכון שהכלים האלו לא זולים, במיוחד אם אתם עצמאיים, והעלות לחשבונות מרובי פרויקטים יכולה להגיע למאות דולרים לחודש, אבל התמורה בדרך כלל שווה את המחיר בשל הזמן והאנרגיה שהם חוסכים לכם. חשוב שתחפשו כלים שיתנו לכם כמה שיותר פתרונות, אבל שלא יקריבו אותם אחד על חשבון השני.
יש לכם טיפים נוספים להתייעלות ושיפור בקידום אתרים? אשמח לשמוע
The post סודות מקדמי אתרים: 10 דרכים להפוך למקדמי אתרים טובים יותר appeared first on דניאל זריהן.