Quantcast
Channel: דניאל זריהן
Viewing all articles
Browse latest Browse all 896

8 דברים שלקוחות חייבים לדעת על קידום אתרים

$
0
0

קורה לי לא מעט שלקוחות מגיעים אלי עם שאיפות וציפיות לגמרי לא מציאותיות לגבי היכולת שלי, או של כל מקדם אתרים אחר, לצורך העניין, לחולל שינויים מהפכניים בן-רגע בדרוג האתר שלהם.

זה טוב לחשוב חיובי, אבל צריך גם להיות מציאותיים, במיוחד אם אתם משקיעים את מיטב כספכם ורוצים לראות תוצאות.

אולי בגלל שקידום אתרים הוא תחום חם שיש בו עניין כמעט כל עסק, אנחנו שומעים יותר ויותר הבטחות הזויות וחסרות כיסוי לגבי יכולות הקסם של המיומנות החדשה והלא-מוגדרת הזו. עד לפני כמה שנים היה עוד אפשר להבטיח, או לפחות להעריך שניתן לקדם אתר מסוים מאפס לעמוד הראשון תוך 2-3 חודשים בלבד. פעם זה אכן היה ריאלי.

8 דברים שלקוחות חייבים לדעת על קידום אתרים

היום? מרוב שכל כך הרבה בעלי עסקים גילו את האינטרנט, הכל נהיה יותר צפוף ויותר תחרותי מאי פעם, ומנגד גוגל עדיין מציגים 10 תוצאות בלבד בעמוד הראשון (מאז שנוסדו בשנת 1998) – כך שהרף להגיע לשם רק הולך וגדל.

נכון לכתיבת שורות אלו (2020), לקדם אתר חדש לגמרי בתחום עם תחרות בינונית לוקח חצי שנה לפחות – זה יכול לקחת פחות מזה רק בביטויים ספציפיים (זנב ארוך, בדרך כלל) עם תחרות נמוכה יותר.

בקיצור – אל תחיו בסרט

רוצים להגדיל כניסות לאתר, להגדיל מכירות / לקוחות ושורה תחתונה – לעשות יותר כסף מהאתר בעזרת SEO? מעולה! רק חשוב להכיר את העובדות בשטח לפני – מטרת המאמר הנוכחי היא להוריד אתכם לקרקע, ולא לתת לחרטטנים למיניהם לספר לכם מעשיות. אם לא עשיתם קידום אורגני מעולם – אולי תרצו לבקר קודם במדריך מורה נבוכים שלי, אבל לא חובה 🙂

אלו הדברים שחייבים לדעת על קידום אתרים:

1. חייבים תוכן על נושא ספציפי על מנת לקדם ביטויים שרלוונטיים לתוכן הזה

צר לי לבשר לכם, בעלי אתרים יקרים, אתם לא יכולים לקדם את כל מגוון הביטויים שנדמה לכם שרלוונטיים בצורה ישירה או עקיפה לאתר שלכם, או שסתם בא לכם עליהם – אם אין לכם תוכן רלוונטי עבורם.

נשמע מובן מאליו, אבל זה לא תמיד ככה. בעלי עסקים מסוימים שמכירים קצת דיגיטל (דגש על קצת) ואולי התנסו עם פרסום בגוגל – יודעים שכל מה שצריך על מנת להופיע בביטוי מסוים בעזרת קידום ממומן בגוגל, זה פשוט להוסיף את הביטוי לקמפיין, לייצר מודעה רלוונטית והופ – הקסם קורה.

אממה – באורגני זה לא עובד ככה. על מנת לקדם ביטוי מסוים – צריך שיהיה אשכרה עמוד רלוונטי על אותו ביטוי שאפשר להפנות אליו, וגם רצוי שיהיה כמה שיותר ממוקד על הביטוי וכמה שיותר איכותי לעומת המתחרים.

2. אפקט ה-SEO ממש לא נמדד רק במיקומים

כולם רוצים להיות מקום ראשון בגוגל, כאילו מקבלים על זה מדליה.

אני מבין ללבכם, באמת יכול להיות נחמד להפגין את עליונותכם על המתחרים בכך שתעקפו אותם בדרוג תוצאות החיפוש של מילות מפתח נחשקות. אבל בסופו של דבר, אתם, כמו כל בעל עסק, עושים עסקים בשביל להרוויח כסף. זו אמורה להיות המטרה העיקרית שלמענה אתם משקיעים בקידום.

המדד שיותר מעניין הוא החזר השקעה (ROI) מהערוץ הזה שנקרא קידום אורגני.

הבעיה היא, שבמידה והתהליך החל כאשר האתר בחיתוליו – החזר ההשקעה בחודשים הראשונים יהיה שלילי – כלומר, התהליך לא מצדיק את עצמו עד אשר האורגני מתחיל להביא כניסות רלוונטיות לאתר, אשר אנו (=בעל האתר והמקדם) מצליחים לתרגם אותן ללקוחות משלמים – בין אם זה אתר שמוכר מוצרים או אתר המוכר שירותים.

כמה זמן זה יכול לקחת? נגעתי בזה קצת מקודם, אבל זה מאד תלוי בנקודת פתיחה של האתר וברמת התחרות בתחום. גם כתבתי על משך הזמן של קידום האתרים בהרחבה.

להלן דברים שיותר רלוונטי למדוד מעבר למיקומים של האתר בגוגל:

  • מספר כניסות אורגניות לאתר
  • מספר המרות באתר

אתם צריכים להגדיר מהי בעצם האינטראקציה (המרה לצורך העניין) שאותה אתם מנסים לעודד. זה יכול להיות רכישת מוצר או שרות, הרשמה לניוזלטר, השארת פרטים או אפילו צפייה בסרטון.

טיפ חשוב: בהרבה מקרים, שיפור יחס ההמרה (CRO) יהיה יותר קל והרבה יותר זול מאשר להגדיל את הטראפיק לאתר. חישבו על אתר עם 3000 כניסות לחודש אשר מצליח לשפר את יחס ההמרה באחוז בודד בגלל שינוי קטן בטופס לידים לדוגמא.

מדובר על פי 2 יותר לידים מבלי להוציא עוד שקל על שיווק – ובעזרת שינוי שיכול לקחת מספר שניות או דקות.

בהקשר זה, אני מצריף סרטון על שיפור יחס המרה באתרי וורדפרס, שאולי יפתח לכם את הראש בנושא:

לכל עסק יש את המטרות והיעדים השונים שלו. בתנאי שהגדרתם אותן באופן שמשרת את קידום העסק שלכם, מספר ההמרות הוא זה שיכול לשקף באופן הכי מדויק את התמורה להשקעה שלכם בקידום האתר. הדרוג שלכם בתוצאות החיפוש של גוגל לגמרי משני לזה.

ניקח את הדוגמא הכי פשוטה, נניח שיש לכם אתר מכירה והשקעתם משאבים לא מבוטלים בקידומו. אם אתם רואים שהיקף המכירות עלה כתוצאה מהקידום, זה בכלל לא משנה מה המיקום שלכם בגוגל. נכנס יותר כסף. זו השורה התחתונה.

מנסיוני, את רוב הלקוחות מעניינים המיקומים וכמעט לא הטראפיק מהאתר.

רק הלקוחות המנוסים יותר, כאלה שכבר עברו מקדם או 2, או שנמצאים בביזנס שנים – יודעים שמיקומים זה תוצר לוואי של עבודת SEO וממש לא המדד הכי מעניין.

יותר מזה – בכל פרויקט שאני מקדם בלי כמעט בלי יוצא מן הכלל, החלוקה היא שביטויי לונגטייל מביאים לפחות 80% מהטראפיק האורגני וכל השאר מתחלק בין הביטויים הכבדים. בהרבה מקרים זה אפילו ביחס של 90-10% או 95-5% לטובת הלונגטייל (ביטויי זנב ארוך).

ניתן לראות זאת בקלות ב-Search Console. ככל שהאתר גדול ומכיל יותר עמודים – כך הכלל הזה יותר נכון. לדוגמא באתרי מסחר עם מוצרים רבים.

לספקנים שבינכם – תבדקו אותי. היכנסו לקונסול שלכם ותראו מאיפה מגיע רוב הטראפיק לאתר.

לנוחיותכם מצרף כאן סרטון בו אני מסביר על הסרץ' קונסול:

באותו אופן, אתם צריכים לחשוב יחד עם המקדם שלכם, מה האתר שלכם נועד לעשות, איך הוא משרת את מטרות העסקיות שלכם. כך תוכלו להגדיר מהי "המרה" עבורכם ולעקוב אחר השינוי במספרן ביחס להשקעה שלכם בקידום האתר.

בכל מקרה, זה לא ישרת את העסק שלכם אם האתר יהיה מדורג גבוה בתוצאות החיפוש אבל הלקוחות לא עושים בו כל אינטראקציה. במצב כזה הוא גם לא יישאר מדורג לאורך זמן.

חשבו על הדרוג בגוגל כמשקף את ההצלחה של האתר שלכם ולא כמניע אותה. זה קצת כמו שכל מסעדות השף רוצות להיות ברשימה של מישלן, כי זה "הכי נחשב". ההופעה של מסעדה ברשימה הנחשקת יכולה להוסיף להצלחתה כחותמת של איכות, אבל התפריט היצירתי, האוכל הטוב והשרות מקצועי הם הגורמים שהביאו את המסעדה לרמה של מישלן, ולא להיפך.

3. לא חייבים לעבוד על האתר כל יום

לכל הלקוחות היקרים שרוצים לדעת שאנחנו עובדים קשה בשביל הכסף שאתם משלמים לנו, יש לי חדשות בשבילכם: קידום אתרים זה תהליך ארוך טווח ויש לאורך הדרך הרבה מקטעים של המתנה.

זה בדיוק כמו שאתה לא יכולים להשקות עציץ כל יום ולצפות שזה יגרום לו לצמוח יותר מהר.

אז אם כבר הלכתם על זה, תנו אמון בתהליך. קידום אתרים איכותי לוקח זמן. ואם עושים את נכון, אפשר גם ליהנות מהתוצאות לאורך זמן ולהפיק רווחים גדולים.

ברוב המקרים, שעת עבודה של מקדם אתרים מנוסה יכולה להיות שווה ל10 שעות של ג'וניור. בגלל שזמננו מוגבל – צריך לדעת לעשות את הפעולות הממוקדות שיביאו למקסימום אפקט.

שאלות כמו "כמה שעות אתה עובד לי על האתר בחודש" שאני שומע מדי פעם (מודה, שלא יותר מדי), הן לא רלוונטיות בעליל.

רופא שיניים שעושה לך עקירה ולוקח על זה 400 ש"ח – אתה מעדיף שיסיים את זה ב-5 דקות או בשעה? 🙂 (אני יודע שהדוגמא לא הכי רלוונטית אבל רק לצורך המחשה)

4. סביר להניח שהחבר או הבן-דוד שלכם לא יודעים יותר טוב מהמקדם

אז כמו שציינתי קודם, קידום אתרים זה נושא חם ויש הרבה חובבנים שטוענים למומחיות (מיהו מומחה קידום אתרים?)

אני רוצה להבהיר לכם, גם אם ראיתם 5 סרטוני יוטיוב של שעה וחצי כל אחד על "איך לדרג מקום ראשון בגוגל" או "איך נראה קידום אתרים ב-2020", או שרכשתם קורס דיגיטלי מוזל על "קידום אתרים למתחילים", תאמינו לעבדכם הנאמן, בעל ניסיון של שנים בתחום, שגם אני תמיד עם האצבע על הדופק, כל הזמן לומד וכל הזמן מתעדכן.

ההבדל הקטן ביני לבין הדודן החובבן שלכם זה שאני אשכרה עוסק בתחום כאיש מקצוע יומם וליל כבר זמן רב, אשכרה הרמתי אתרים מכלום למצב של "הלוואי עליכם", וכשאני לומד ומתעדכן, זה מניסיון בשטח וממקורות מקצועיים, לא ממצעד הלהיטים החודשי של סרטוני יוטיוב.

נכון שיש הרבה שרלטנים בתחום – אבל בשביל זה חשוב לעבוד עם גורם מקצועי שעובד בשקיפות ולא מחרטט שיש לו סודות מקצוע. כאשר העבודה שקופה לכם, אתם יכולים לפחות לדעת שנעשית עבודה בפועל ודברים מתקדמים.

גם סטטוס התקדמות זה דבר שחשוב לשקף – לדוגמא התקדמות במצב המיקומים ו/או כניסות לאתר. אם אין לכם מעקב אחרי זה – דברו עם המקדם שלכם, ואם אתם לא מקבלים מענה ראוי, זה הזמן להתחיל להתערב ולפשפש יותר במה שנעשה.

חושדים בספק הקידום שלכם? ניתן לקחת יועץ קידום אתרים חיצוני שיעשה עבורכם קצת גישושים.

וגם כדאי להציץ במדריך שלי – איך לבחור חברת לקידום אתרים.

5. קידום אורגני לוקח זמן ונעשה יותר ויותר קשה

לא נראה לכם מוזר הרעיון שאפשר לקדם אתר "קידום אורגני" באופן מלאכותי?

תחשבו על זה, אתם ניגשים לבעל מקצוע ומבקשים ממנו שיאיץ ומקסם תהליך שאמור להיות טבעי. הרי דירוג התוצאות במנוע החיפוש אמור לשקף את הרלוונטיות של התוכן באתר שלכם לשאלות החיפוש של הגולשים. זה אמור להיות עניין פשוט של "כן, כן / לא, לא". כלומר, אם התוכן שלכם רלוונטי לשאלת החיפוש, מעולה. אם לא, אז מישהו אחר יותר רלוונטי. על-הפשוט.

אבל זהו, שלא בדיוק.

מאז שהאינטרנט הפך למה שהוא היום ומאז שגוגל תפשה בו מקום כל כך מרכזי, אלפי ומיליוני מקדמים חובבנים ומקצוענים ברחבי העולם עמלים יומם וליל בניסיון להבין איך בדיוק גוגל מדרג את תוצאות החיפוש, איך לגרום לאתר שלהם לדבר בשפה שגוגל מבין ואיך להיראות לגוגל הכי רלוונטי לפי המדדים שלו, שרובם לגמרי סודיים, כידוע.

חוץ מזה, יש יותר ויותר תחרות ככל שיותר חברות עוברות לשוק הדיגיטלי וצומחות בתוכו. נוצר מצב שבו כולם משחקים פחות או יותר לפי הכללים של גוגל, והיא נאלצת לשכלל את האלגוריתם שלה, כדי שיידע לדייק ולהבחין בין קידום "מלאכותי" שנועד להיראות רלוונטי אך ורק לפי הממדים המשוערים של גוגל, לבין תוכן איכותי באמת שנותן מענה ממשי לשאלות החיפוש של הגולשים.

אם בעבר יכולתם "לעבוד על גוגל" ולכתוב את מילות המפתח החביבות עליכם אלף פעמים בקוד ה-HTML של האתר שלכם באותיות קטנטנות בסוף הדף, או באותו צבע של הרקע של הדף, והאלגוריתם של גוגל, שאז לא היה כל כך מתוחכם, היה מזהה את אתר שלכם כתוצאה סופר רלוונטית למילות המפתח האלה, אז היום זה כבר לא עובד ככה.

גוגל כבר לא פראייר, הוא השתכלל הרבה מאז. וגם המתחרים שלכם לא פראיירים. גם להם יש מקדמים שבהם הם משקיעים את מיטב כספם כדי לנצל את ההזדמנות העסקית הבלתי מוגבלת שיש כיום באינטרנט.

אין מה לעשות, כדי לקדם את האתר שלכם אתם באמת צריכים להציע תוכן איכותי שרלוונטי ונותן מענה ממשי שאלות החיפוש של הגולשים. אתם צריכים להשיג קישורים אמיתיים (או, לפחות כאלה ש"עוברים מסך" באלגוריתם של גוגל לעת עתה).

יש עד הרבה דברים אחרים שצריך לעשות ויהיו עד יותר בעתיד. אבל בגדול, אין קיצורי דרך. זה דורש מיומנות, ידע מקצועי, ניסיון ועבודה ממוקדת וממושכת לאורך זמן. אין דבר כזה קידום-אורגני-בזק, לפחות לא כזה שבאמת משתלם.

6. אבל… זה יכול להשתלם לכם בענק!

כמו שציינתי בסעיף הקודם, ההזדמנויות העסקיות באינטרנט הן באמת חסרות תקדים וחסרות גבולות.

בעבר הייתם צריכים להשקיע כל כך הרבה משאבים בפרסום – בעלונים, עיתונים, שלטי חוצות או בטלוויזיה, מבלי לדעת מי או אם בכלל לקוחות פוטנציאליים נחשפים לשירותים או למוצרים שלכם.

היום באמצעות שיווק באינטרנט אתם יכולים להגיע ללקוחות בכל העולם, או בכל רחבי השוק שאליו אתם פונים, ולמנף את העסק שלכם לממדים שפשוט לא היו אפשריים בעבר. שיווק דיגיטלי בכלל, וקידום אורגני בפרט, הן הזדמנויות שאתם פשוט לא יכולים להרשות לעצמכם לפספס.

היופי בקידום האורגני, שלא כמו בעולם השיווק "הממומן", הוא שאתם בונים משהו שיש לו בסיס ותוכן ממשיים. זה משהו שיכול להמשיך ולצמוח באופן הדרגתי ומתמשך לממדים בלתי מוגבלים. זה כמובן דורש טיפוח ותחזוקה מתמשכים, אבל ככה כל עסק, בעצם כל דבר בחיים.

הנה דוגמא של צילומסך מהאנליטיקס, של אתר שבו האורגני ממש הצליח והגיב יפה (מדובר על גידול בטראפיק אורגני של מאות אחוזים):

גידול בתנועה אורגנית לאתר
גידול בתנועה אורגנית לאתר

וזה אגב – ממש לא מקרה נדיר. זה קורה בהרבה באתרים שיש להם פוטנצאיל מספיק טוב להתקדם.

תחשבו על הבלוגים או אתרי הרכישה החביבים עליכם. הם לרב ענקיים, מגלגלים כמויות בלתי נסבלות של כסף. בסופו של דבר, הם התחילו בקטן. הם שרדו והתפתחו בכוח התוכן או השרות שהציעו לגולשים. זה אמנם קורה באופן דרגתי ולא מיד, אבל אם עושים את זה נכון, זה יכול לקרות בענק.

7. ההתקדמות היא לא לינארית. יש גם תקופות פחות טובות, כמו כל דבר בחיים

לקוחות לפעמים מצפים שמרגע שהם התחילו להשקיע כסף בקידום, האתר שלהם חייב להיות בעלייה מתמדת או אפילו מואצת באופן מתמשך ורציף. צר לי לבשר לכם, זה פשוט לא עובד ככה.

הקידום האורגני כרוך בהרבה ניסוי וטעייה לאורך זמן. גם אם המקדם עושה משהו שהוא לא אופטימאלי עבור האתר שלכם, אבל לגמרי "לפי הספר", הוא רק יידע מזה אחרי זמן מה. זה עובד גם לכיוון השני.

לפעמים כל המאמצים הקונבנציונאליים והיצירתיים גם יחד לא מזיזים כלום לזמן ממושך ורק אחרי כן מתחילים לראות תוצאות. לפעמים פעולה קטנה שנראית שולית יכולה להקפיץ את האתר באופן מפתיע (ראו לדוגמא את הקייס סטאדי הזה).

עבודת הקידום לא תמיד מתקדמת לפי תכנית מוגדרת מראש.

לפעמים אתר מסוים דורש, מעבר לידע הטכני, ניצוץ של יצירתיות שיכול לשבור מחסום צמיחה ולהביא להתפתחות אדירה. היו סבלניים. זה סוג של אומנות.

אם אתם כבר מוכנים להשקיע בקידום עבור האתר שלכם, תנו לזה צ'אנס אמיתי. הגדירו מראש טווחי זמן מספיק גדולים שלפיהם תעריכו את מצב ההתקדמות ובהם תחליטו אם להמשיך הלאה. זה לגמרי לגיטימי. זה הכסף שלכם ואתם רוצים לראות תוצאות. אבל – אם אין לכם לתת אוויר לתהליך הזה של חצי שנה לפחות, עדיף לא להיכנס אליו בכלל.

8. תפסיקו לשדרג את האתר שלכם מבלי לעדכן את המקדם

חשוב שתבינו, בעלי אתרים יקרים, הקידום של האתר שלכם קשור באופן בלתי נפרד למבנה ולתוכן שלו.

אם אתם עושים שינויים באתר, זה יכול להשפיע על הקידום באופנים לא צפויים – ולכן גם לא רצויים. עשו טובה למקדם החביב שלכם, עדכנו אותו מראש בנעשה. יכול להיות ששינוי מסוים לגמרי יחסל את מאמצי הקידום שהוא עובד עליהם כבר זמן ממושך.

אם אתם בכל זאת רוצים בכך, אין בעיה. זה האתר והכסף שלכם. אבל אתכם חייבים לעדכן את המקדם ל-פ-נ-י שאתם עושים שינויים או שדרוגים כדי שיוכל לפחות לתת לכם הערכה של ההשפעה שלהם על קידום האתר, או להיערך בהתאם כדי למנוע פגיעה בתהליך.

לסיכום,

אם עדיין לא שמתם לב, אני בעצם מנסה לשכנע אתכם לתת אמון במקדם שלכם ומעודד אתכם לשתף אתו פעולה באופן מלא. זה רק כדי שהוא יוכל באמת לעשות את העבודה שלו באופן מיטבי. הרי בסופו של דבר אתם אלה שהולכים להרוויח מזה.

אני כמובן רוצה לסייג ולהגיד שבתוך עמי אני חי ובספציפית בביצה הזאת של קידום אתרים בישראל.

מכיר לא מעט חברות ואנשים בתחום, גם השרלטנים שבהם – ויודע שקשה לתת אמון בספק SEO, במיוחד אם כבר נכוותם בעבר – אבל מבטיח לכם שיש גם אנשים טובים ואמינים בתחום הזה, ואני יכול גם להמליץ בשמחה על כמה כאלה (שהם לא אני…).

ההמלצה הכי פשוטה שלי לכם היא לעשות את מלוא המחקר, תשאולים, המלצות ושאר החפירות לפני שאתם בוחרים את המקדם.

וודאו שיש לו קבלות מוכחות, ועדיף גם בתחום התוכן שלכם. אבל ברגע שבחרתם ותאמתם ציפיות, שחררו. תנו לבן אדם לעשות את העבודה שלו. רק תוודאו שאתם באמת מקבלים דיווח על הנעשה ויש לכם דרך להתעדכן על ההתקדמות.

יאללה חפרתי, זה הזמן לשאול את השאלות ולתת לי אהבה בתגובות 🙂

The post 8 דברים שלקוחות חייבים לדעת על קידום אתרים appeared first on דניאל זריהן.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 896